Yoga

Hatha yoga

Hatha yoga is de meest oude yogastijl en veel yogastijlen zijn afgeleid van deze yogastijl. Het bijzondere aan deze stijl is dat het een open stroming is zonder oprichter of guru. Dit komt tegenwoordig vrijwel nooit meer voor. Hatha yoga werd vroeger beoefend door monniken die milde lichaamsbeweging nodig hadden naast meditatie. Naast bewegen en het uitvoeren van yogahoudingen is de verbinding vinden tussen lichaam en geest belangrijk binnen deze stijl.

Ha betekent de zon, tha de maan en yoga is de verbinding tussen zon en maan. Zon en maan worden gezien als tegenstrijdigheden. De zon staat voor actie, vurig en mannelijk en de maan voor verinnerlijking, kalmerend en vrouwelijk.

Yoga leert ons om lichaam en geest in balans te brengen door het vinden van eenheid met de adem, lichamelijke oefeningen en concentratie. Yoga helpt verbinding te zoeken met jezelf en de wereld om je heen en door het steeds opnieuw oefenen van houdingen leer je deze steeds beter te beheersen.

Hatha yoga wordt gedaan vanuit het eigen kunnen waarbij de begeleiding ligt in het geven van richting en energie. Het gaat niet om of de houdingen goed of minder goed worden uitgeoefend. Het gaat bij Hatha yoga niet om het ego maar juist om het loslaten hiervan en om van binnenuit de ervaring op te doen, te bewegen vanuit de eigen mogelijkheden, bewust hiervan te worden en de compleetheid te ervaren.

YogaFit

YogaFit is een stijl die bestaat uit bewegingen en oefeningen die voortkomen uit chai chi, pilates, yoga, stretching en meditatie oefeningen. Flexibiliteit, statische kracht en concentratie wordt verbeterd. Het controleren van de adem is onderdeel van alle bewegingen. Lichaam en geest komen door YogaFit in balans.