Yoga

Yoga leert ons om lichaam en geest in balans te brengen door het vinden van eenheid met de adem, lichamelijke oefeningen en concentratie. Yoga helpt verbinding te zoeken met jezelf en de wereld om je heen en door het steeds opnieuw oefenen van houdingen leer je deze steeds beter te beheersen.

Wat is Hatha yoga

Hatha yoga is de meest oude yogastijl en veel yogastijlen zijn afgeleid van deze yogastijl. Het bijzondere aan deze stijl is dat het een open stroming is zonder oprichter of guru. Dit komt tegenwoordig vrijwel nooit meer voor. Hatha yoga werd vroeger beoefend door monniken die milde lichaamsbeweging nodig hadden naast meditatie. Naast bewegen en het uitvoeren van yogahoudingen is de verbinding vinden tussen lichaam en geest belangrijk binnen deze stijl.

Ha betekent de zon, tha de maan en yoga is de verbinding tussen zon en maan. Zon en maan worden gezien als tegenstrijdigheden. De zon staat voor actie, vurig en mannelijk en de maan voor verinnerlijking, kalmerend en vrouwelijk.

Wat kan Hatha yoga voor jou betekenen

Hatha yoga wordt gedaan vanuit het eigen kunnen waarbij de begeleiding ligt in het geven van richting en energie. Het gaat niet om of de houdingen goed of minder goed worden uitgeoefend. Het gaat bij Hatha yoga niet om het ego maar juist om het loslaten hiervan en om van binnenuit de ervaring op te doen, te bewegen vanuit de eigen mogelijkheden, bewust hiervan te worden en de compleetheid te ervaren.

De oefeningen worden dynamisch uitgevoerd waarna een statische houding wordt aangenomen. De oefeningen worden staand, zittend en liggend gedaan. De adem is altijd de dragende kracht van de beweging. Heel je lichaam wordt tijdens de les geactiveerd.

 • Versoepeling van gewrichten, wervelkolom, organen, zenuwstelsel en bloedsomloop.
 • Je leert ervaren en ontdekken je adem vrijer te laten stromen
 • Je verbetert je vitaliteit
 • Je gaat het verschil ervaren tussen spanning en ontspanning
 • Je verbetert je evenwicht
 • Je ervaart meer mentale rust

Yin yoga

De houdingen die je bij Yin yoga aanneemt, zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsels en gewrichten. Door oefeningen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.

Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep, dan belast je de gewrichten het bindweefsel in bekken en rug gedurende de werkdag. Je spieren zijn constant aan het werk, want je moet rechtop blijven zitten, met als gevolg dat ze verkorten. Bij Yin Yoga laat je de spieren juist los.

Wat is Yin

Yin Yoga is een wat passievere yogastijl waarbij je houdingen (asana’s) voor langere tijd vasthoudt. Bij Yin Yoga nodigen wij je uit je lichaam te blijven voelen. Zo stimuleer je de bewustwording in je lichaam. Yin vraagt om zelfzorg en zelfliefde. Er moet niets, alles mag, wat je lichaam op dat moment aankan. De tijd verdwijnt naar mate je langer in een houding blijft. Je ontmoet je weerstanden. De houding is langzaam erin komen, lang erin blijven en langzaam uit de houding komen, wat rust schenkt op het mentale vlak.

Bij Yin wordt er zo goed als niet naar de houding gekeken. Of je die goed uitvoert, is van minder belang. Voor iedereen voelt het uitvoeren van een houding anders. Wel wordt er gekeken of je ontspannen in de houding kan zijn. Het gaat om jou!

Er zijn geen foute houdingen, op voorwaarde dat je wél naar jezelf luistert. Bij Yin gaat het erom dat je bewust naar je lichaam luistert. Een Yin houding hoeft niet altijd comfortabel te zijn, het lichaam mag voelen dat het aan het werk is.

In de les wordt er gewerkt op de bindweefsels, ligamenten (bindweefselbanden die botten of kraakbeen met elkaar verbinden), pezen en gewrichten. We maken ze op een zachte manier langer.

Tijdens Yin yoga gebruiken we een blok, bolster of kussen. Deze attributen helpen je om zo comfortabel mogelijk in de houding te kunnen blijven, en daar gaat het om.

Wat kan Yin yoga voor jou betekenen

Net als alle vormen van yoga biedt Yin yoga veel voordelen voor je lichaam en geest. Omdat de meeste houdingen (zittend of liggend langer worden vastgehouden, kan het lichaam ontspannen en worden diepe bindweefsels uitgerekt.

 • Je ervaart ontspanning in lichaam en geest.
 • Je ontwikkelt een soepel bindweefsel.
 • Je wordt flexibeler en flexibiliteit is een belangrijk onderdeel van je fysieke gezondheid.
 • Je verbetert je balans.
 • Je komt dichter bij jezelf.
 • Je kunt een betere nachtrust ervaren.
 • Je krijgt meer rust op het mentale vlak.